Czarniak

Pollachius virens

Obszar połowu / miejsce hodowli Narzędzia połowowe

Światło ZIELONE - Najlepszy wybór!

M. Barentsa okrężnice
M. Norweskie, Wyspa Niedźwiedzia okrężnice
Islandia sieci stawne, sznury haczykowe

Światło ŻÓŁTE - Zastanów się!

M. Barentsa, M. Norweskie, Wyspa Niedźwiedzia włoki denne
Islandia włoki i tuki

Światło CZERWONE - NIE KUPUJ!

Kattegat i Skagerrak, M. Północne włoki denne

Czarniak jest bliskim kuzynem dorsza. Wiosną przebywa w płytkich wodach przybrzeżnych. Jesienią migruje do głębszych wód.

Czarniak jest szybką rybą drapieżną. Żerując otacza swoje ofiary, np. śledzie, i zmusza je do przemieszczenia się ku powierzchni, gdzie atakuje. Dojrzałość płciową osiąga przy długości od 40 do 70 cm.

WYSTĘPOWANIE
Najważniejsze łowiska czarniaka występują na Morzu Północnym, Morzu Barentsa i w wodach otaczających  Islandię.

STAN
Większość stad czarniaka nie jest przełowiona a połowy prowadzone są w przyjazny środowisku sposób.


Ilustracja: © Scandinavian Fishing Yearbook / WWF Powrót