Halibut niebieski

Reinhardtius hippoglossoides

Obszar połowu / miejsce hodowli Narzędzia połowowe

Światło ŻÓŁTE - Zastanów się!

FAO 27: M. Barentsa, M. Norweskie sieci stawne/skrzelowe, sznury haczykowe
FAO 27: Islandia niewody duńskie
FAO 27: Wsch. Grenlandia liny

Światło CZERWONE - NIE KUPUJ!

pozostałe obszary: FAO 27, 21, 67 włoki

Halibut jest żarłoczną rybą drapieżną, która poluje na dorsze, plamiaki i inne ryby denne. Zapuszcza się także w wyższe warstwy wody. Halibut atlantycki może osiągać długość 3 – 4 metrów i ważyć ponad 300 kg.

WYSTĘPOWANIE
Wybrzeże Norwegii  gdzie jest także hodowany, Szkocji, Grenlandii, Nowej Funlandii, Irlandii i Morze Barentsa.

STAN
Powolny wzrost i późne dojrzewanie płciowe sprawiają, że halibut jest bardzo wrażliwy na nadmierne połowy. Prawie wszędzie populacje tego gatunku są zagrożone. W naszych sklepach najczęściej możemy spotkać halibuta z populacji grenlandzkich. Jest to tzw. halibut niebieski lub halibut mniejszy (Reinhardtius hippoglossoides). Gatunek ten osiąga maksymalnie do 120 cm długości i 45 kilogramów.


Ilustracja: © Scandinavian Fishing Yearbook / WWF Powrót