Kalmar / Kałamarnica

Todarodes pacificus/ Illex spp./ Dosidicus gigas

Światło ZIELONE - Najlepszy wybór!

FAO 41 wędy
FAO 77, 87 haki

Światło ŻÓŁTE - Zastanów się!

FAO 41, 87 włoki pelagiczne, okrężnice
FAO 71, 61 wędy

wszystkie obszary połowowe włoki denne

Strzalik japoński (Todarodes pacificus), Kalmar krótkopłetwy (Illex spp.) oraz Kałamarnica Humboldta (Dosidicus gigas) to trzy gatunki kałamarnic intensywnie eksploatowane przez rybaków.

Strzalik japoński żyje w powierzchniowych warstwach wód zachodniej części Oceanu Spokojnego, na głębokościach do 200 metrów. Najlepiej czuje się w temperaturach wody z zakresu od 5 do 27 °C. Aby znaleźć takie wody odbywa długie wędrówki. Na wiosnę kieruje się na północ. Na jesieni natomiast przemieszcza się do cieplejszych wód południowej części zachodniego Pacyfiku. Dorosłe stzaliki osiągają wagę maksymalną do pół kilograma. Ich ciało, jak wskazuje nazwa, ma strzelisty kształt i osiąga do 50 cm długości.

Kalmar krótkopłetwy występuje głębokich wodach Oceanu Atlantyckiego. Zazwyczaj przebywa na głębokościach nawet 800 metrów. Jedynie w okresie jesienno–zimowym (kwiecień – wrzesień) przemieszcza się bliżej szelfu, gdzie występuje na głębokościach około 200 metrów. Kalmar krótkopełtwy osiąga wymiary do około 33 cm długości.

Kałamarnica Humboldta najliczniej występuje w zachodnich wodach Ameryki Południowej. Można ją znaleźć na głębokościach do 500 metrów. Jest to jedna z większych kałamarnic – jej długość osiąga nawet 4 metry. Preferuje ciepłe wody o temperaturze pomiędzy 26 a 28°C. Osobniki tego gatunku często zmieniają zabarwienie, co zdaniem wielu naukowców służy komunikacji pomiędzy osobnikami.

Występowanie:

Strzalik japoński występuje w zachodniej części Oceanu Spokojnego, wzdłuż wybrzeży Azji i wokół Japonii jak również w północnym i wschodnim Oceanie Spokojnym, aż po wybrzeża Kanady. Kalmar krótkopłetwy występuje w południowo – zachodniej części Oceanu Atlantyckiego u wschodnich wybrzeży Ameryki Południowej. Kałamarnica Humboldta występuje w wodach Oceanu Spokojnego u zachodnich wybrzeży obu Ameryk. Można ją też spotkać w Morzu Karaibskim oraz zachodniej części Oceanu Atlantyckiego.

Czy wiesz, że?

• Strzaliki, w poszukiwaniu pokarmu przemieszczają się na odległości nawet 4 tys. km. Podczas tych wędrówek zagraża im wiele drapieżników, jednak strzaliki podczas ucieczek przed zagrożeniem potrafią wzbić się w powietrze i przelecieć nawet 30 metrów.
  • Kałamarnica Humboldta jest niezwykle agresywna i żarłoczna. Wielu nurków nie raz musiało ratować się z opresji, gdy zostali schwytani przez tego olbrzyma. Ze względu na swój niepochamowany apetyt w wielu krajach uważana jest za gatunek inwazyjny.