Krewetka północna

Pandalus borealis

Obszar połowu / miejsce hodowli Narzędzia połowowe

Światło ŻÓŁTE - Zastanów się!

FAO 27: M. Barentsa, Skagerrak włoki

Światło CZERWONE - NIE KUPUJ!

FAO 27: pozostałe obszary wszystkie narzędzia połowowe

Krewetki północne żyją na dnach utworzonych z miękkich osadów, na głębokości 50-500 metrów. Rozmnażają się jesienią, a samice przechowują zapłodnioną ikrę przez całą zimę.

Krewetki te często występują jako „owoce morza” w restauracjach. Chociaż dorosłe krewetki północne mogą osiągać 16-17 cm długości, zazwyczaj są mniejsze niż krewetki tropikalne.

WYSTĘPOWANIE
Morze Północne, Morze Barentsa, Islandia, Grenlandia, Nowa Funlandia oraz północny Ocean Spokojny.

STAN
Zwiększona presja rybaków na stada krewetek występujących na wodach w okolicach Grenlandii spowodowała, że liczebność stad zaczęła się zmniejszać. W ostatnim czasie obserwuje się także zmniejszoną zdolność stad do odtwarzania. Dodatkowo połowy tego gatunku, wykonywane metodą trałowania dennego, wiążą się z dużą liczbą przypadkowo złapanych ryb i innych morskich organizmów i mogą powodować uszkodzenia dna.


Ilustracja: © Scandinavian Fishing Yearbook / WWF Powrót