Miruna nowozelandzka (łowiona przy pomocy trału pelagicznego)

Macruronus novaezelandiae

Obszar połowu / miejsce hodowli Narzędzia połowowe

Światło ZIELONE - Najlepszy wybór!

FAO 81 włoki pelagiczne

Światło CZERWONE - NIE KUPUJ!

FAO 81 włoki denne

Miruna należy do rodziny ryb dorszokształtnych. W odróżnienia od dorsza nie posiada ona charakterystycznego wąsika na podbródku.

Miruna dorasta do 120 cm długości, a dojrzałość płciową osiąga już po trzech latach przy długości 60 cm. W wodzie tworzy ławice występujące na głębokościach od 400 do 1000 metrów.

WYSTĘPOWANIE
Miruna występuje w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego oraz u wybrzeży Nowej Zelandii. Poławiana jest głównie przez Australię, Japonię, Koreę, Nową Zelandię i Rosję.

STAN
Stada miruny eksploatowane są w sposób zrównoważony. Wyjątek stanowi stado poławiane u wybrzeży Nowej Zelandii, którego liczebność na skutek nadmiernych połowów spada. Zrównoważona eksploatacja stad miruny jest tym ważniejsza, że gatunek ten nie rozradza się każdego roku.


Ilustracja: © Scandinavian Fishing Yearbook / WWF Powrót