Miruna
Macruronus novaezelandiae

Miruna należy do rodziny ryb dorszokształtnych. W odróżnienia od dorsza nie posiada ona charakterystycznego wąsika na podbródku.

Miruna dorasta do 120 cm długości a dojrzałość płciową osiąga już po trzech latach przy długości 60 cm. W wodzie tworzy ławice występujące na głębokościach od 400 do 1000 metrów.

WYSTĘPOWANIE
Miruna występuje w południowo – zachodniej części Oceanu Spokojnego oraz u wybrzeży Nowej Zelandii. Poławiana jest głównie przez Australię, Japonię, Koreę, Nową Zelandię i Rosję.

STAN
Stada miruny są  szczególnie narażone  na  nadmierną eksploatację, ponieważ ten gatunek nie rozradza się każdego roku. Stado eksploatowane u wybrzeży Nowej Zelandii poławiane jest w sposób zrównoważony i uzyskało certyfikat MSC. Pozostałe populacje są przełowione.


© WWF/ KLEX

Zalecenia: czerwone światło

Nie kupuj miruny poza tą posiadającą certyfikat MSC. Wszystkie inne stada są silnie przełowione.

Pobierz MINI poradnik

Do portfela: Noś poradnik zawsze przy sobie - pomoże Ci dokonywać właściwych wyborów podczas zakupów. Wydrukuj, wytnij, zagnij i schowaj do portfela wersję mini poradnika

Na lodówkę: Pobierz ulotkę, umieść na lodówce lub w innym widocznym miejscu i pamiętaj jakie ryby wybierać podczas zakupów.

Do portfela Na lodówkę

Newsletter