Morszczuk argentyński

Merluccius hubbsi

Obszar połowu / miejsce hodowli Narzędzia połowowe

Światło CZERWONE - NIE KUPUJ!

FAO 41 włoki denne

Morszczuk należy do ryb z rodziny dorszokształtynych. Dorasta do 140 cm długości i 15 kg wagi. Młode morszczuki żywią się krylem. Osobniki dorosłe polują na kałamarnice i ryby. Żyje na głębokościach 70-100 metrów.

WYSTĘPOWANIE

Morszczuk występuje w Północnym Atlantyku, Morzu Czarnym i Morzu Śródziemnym. W tym ostatnim jego forma nosi nazwę morszczuka śródziemnomorskiego.

STAN

Wiele stad morszczuka zarówno w Atlantyku jak i w Morzu Śródziemnym jest przełowionych. Połowy nie są kontrolowane w wystarczający sposób w wyniku czego ilość łowionych ryb często przekracza ustalone limity.


Ilustracja: © Michał Kleczkowski / WWF Polska Powrót