Okoń europejski

Perca uviatilis

Światło ZIELONE - Najlepszy wybór!

Hodowle europejskie

FAO 05: polskie wody śródlądowe wszystkie narzędzia połowowe

Okoń europejski jest drapieżną rybą słodkowodną. Występuje w wodach płynących i stojących do głębokości 1 000 metrów. Można go też spotkać w słonawych wodach przybrzeżnych, np. przy ujściach bałtyckich rzek. W wielu krajach również hodowany.

Okoń europejski osiąga maksymalnie 60 cm długości i 5 kg wagi. Narybek, który zazwyczaj tworzy ławice, żywi się planktonem oraz ikrą ryb. Osobniki dorosłe preferują jako pokarm skorupiaki, małe ryby, takie jak np. płocie oraz bezkręgowce, jak np. raki. W Polsce gatunek ten jest chroniony – dopuszczalne są połowy osobników powyżej 15 cm, a w niektórych zbiornikach powyżej 18 cm.

Czy wiesz, że?

Okoń europejski zapada nocą w sen. W tym czasie zwija swoją płetwę grzbietową. Sen ten jest na tyle głęboki, że nawet snop jasnego światła nie jest w stanie go przerwać.

Występowanie:

Okoń europejski to gatunek słodkowodny występujący w wodach europejskich oraz w Północnej Ameryce. Obecnie, na skutek introdukcji występuje także w wodach Australii, Nowej Zelandii i Południowej Afryki.