Omułek jadalny

Mytilus edulis

Obszar połowu / miejsce hodowli Narzędzia połowowe

Światło ZIELONE - Najlepszy wybór!

hodowle europejskie: Niemcy, Dania, Holandia, Wielka Brytania, Szwecja
FAO 27: Norwegia ręcznie zbierany

Światło CZERWONE - NIE KUPUJ!

wszystkie obszary połowowe dragi, tuki i włoki

Omułek jest gatunkiem małża. Żyje na kamieniach, skalistym dnie i innych stałych podłożach na głębokości około 10 metrów, najchętniej w miejscach, gdzie woda jest w ruchu.

Omułki nie są duże – dorosły osobnik mierzy zazwyczaj do 10 cm. W Bałtyku gatunek ten występuje w ogromnych ilościach, osobniki są jednak zbyt małe, aby mogły być komercyjnie poławiane. Stanowią natomiast wymarzony pokarm dla innych organizmów morskich. Liczebność poławianych komercyjnie populacji omułków spada na skutek nadmiernej eksploatacji oraz niekorzystnych zmian środowiskowych. W wielu sklepach, poza omułkami dzikimi spotkasz również te hodowlane.

Omułki w hodowli nie wymagają specjalnych karm, często negatywnie oddziałujących na środowisko, gdyż żywią się planktonem, który pozyskują z wody. Dzięki temu sposobowi odżywiania są naturalnym filtrem wody.

WYSTĘPOWANIE
Wzdłuż wybrzeży Atlantyku i w Bałtyku.


Ilustracja: © Scandinavian Fishing Yearbook / WWF Powrót