Ostryga jadalna

Crassostrea gigas

Obszar połowu / miejsce hodowli Narzędzia połowowe

Światło ZIELONE - Najlepszy wybór!

M. Barentsa, M. Norweskie ręcznie zbierane
hodowle europejskie

Światło CZERWONE - NIE KUPUJ!

wszystkie obszary dragi, tuki, włoki denne

Ostrygi hodowane są w osłoniętych zatokach morskich na linach lub unoszących się w toni wodnej tratwach.

Pierwsze ślady wykorzystywania ostryg przez ludzi pochodzą już z epoki kamiennej. Przez Rzymian i Chińczyków były hodowane w celach spożywczych już w starożytności. Ostrygi odżywiają się filtrując pokarm bezpośrednio z wody. Dzięki temu ich hodowle nie wymagają użycia związków chemicznych, pestycydów, antybiotyków ani sztucznie dostarczanej paszy.

WYSTĘPOWANIE
Ostryga wielka została sprowadzona do Europy z Japonii w latach 70. XX wieku. Obecnie głównymi producentami ostryg są: Chiny, Francja, Hiszpania, Irlandia, Japonia, Korea Południowa i Portugalia.

STAN
Dzięki szybkiemu wzrostowi i dużej zdolności przystosowywania się do odmiennych środowisk, ostryga wielka stała się obecnie najczęściej hodowanym gatunkiem ostryg na świecie, a w szczególności w Europie.


Ilustracja: © Scandinavian Fishing Yearbook / WWF Powrót