24 lipca 2015

Pojedź na Dzień Ryby pociągiem

W czasie wakacji warto dbać o ochronę przyrody. Można to zrobić już teraz, dokonując ekologicznych wyborów. Jednym z nich jest wyjazd na urlop pociągiem. A kiedy dotrzemy koleją nad Bałtyk możemy zamówić w restauracji niezagrożone gatunki ryb i owoców morza. Dlatego organizacja ekologiczna WWF Polska zachęca, aby na tegoroczny Dzień Ryby w Helu przyjechać pociągiem.

Fundacja WWF Polska od lat jest zaangażowana w ochronę Morza Bałtyckiego i zamieszkujących je gatunków. W tym roku będzie obecna na helskim Dniu Ryby w ramach Kampanii na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów, zachęcając do wyboru niezagrożonych gatunków ryb i owoców morza.

W kampanię włączyły się znane osoby: Olga Bołądź, Magdalena Schejbal, Pascal Brodnicki oraz Grzegorz Łapanowski. Do grona firm wspierających tę inicjatywę przyłączyło się także PKP Intercity, które na ekranach zamieszczonych w pociągach Pendolino wyemituje spoty edukacyjne zrealizowane w ramach tego projektu.

Koleje są zdecydowanym liderem wśród środków transportu jeśli chodzi o niską emisję dwutlenku węgla. W skali europejskiej emitują jedynie 1,6 proc. całości CO2 pochodzącego ze środków transportu, podczas gdy na transport drogowy przypada aż 72 proc.

Pamiętajmy, że nasze codzienne, proste decyzje mają duży wpływ na to, w jakiej kondycji jest otaczająca nas przyroda – dodaje Olga Sarna z WWF Polska. –  Dlatego zachęcamy, by na wakacjach pamiętać o ekologii i wybierać rozwiązania przyjazne dla środowiska.

Dzień Ryby, który odbędzie się w najbliższą sobotę, 25 lipca w Helu, to doskonała okazja aby dowiedzieć się, jak można chronić różnorodność biologiczną w Morzu Bałtyckim oraz w innych morzach i oceanach. Odwiedzający przygotowane z tej okazji stoisko WWF Polska uzyskają informacje na temat tego, jakie ryby i owoce morza powinni wybierać, jeśli chcą pomóc przyrodzie. Każdy będzie mógł też spróbować potraw przygotowanych z gatunków oznaczonych zielonym światłem w poradniku Fundacji WWF „Jaka ryba na obiad?” oraz poznać kulinarne sekrety przyrządzania wyśmienitej ryby. Nie zabraknie także konkursów i quizów, w których będzie można sprawdzić swoją wiedzę na temat podwodnego świata i jego mieszkańców.

Stoisko Fundacji WWF będzie zlokalizowane na placu przed wejściem do fokarium Stacji Morskiej Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego w Helu.