Certyfikaty

Certyfikat MSCMSC jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową założoną w 1997 roku. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Misją MSC jest wykorzystanie programu certyfikacji MSC oraz niebieskiego certyfikatu MSC, aby wesprzeć budowę zdrowych, stabilnych ekosystemów morskich i chronić zasoby mórz i oceanów. Produkty rybne i owoce morza pochodzące z połowów certyfikowanych MSC mogą być oznaczone niebieskim certyfikatem MSC.

Certyfikat MSC gwarantuje, że rybami i owocami morza z danego łowiska będziemy mogli cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia. Gwarantuje również, że działalność rybacka jest prowadzona w sposób zapewniający zachowanie struktury, produktywności, funkcji oraz różnorodności ekosystemu morskiego, od którego dane rybołówstwo zależy. Na straży przestrzegania standardów MSC stoją niezależni eksperci, którzy regularnie sprawdzają, czy dane rybołówstwo spełnia kryteria certyfikacji MSC. Odpowiednie standardy muszą spełnić również producenci. Produkty rybne wytworzone z gatunków ryb, które otrzymały certyfikat, mogą być wyróżnione niebieskim certyfikatem MSC, tylko w przypadku potwierdzenia, że w ich składzie znajdują się jedynie ryby pochodzące z certyfikowanych łowisk. Dzięki temu konsumenci mogą spać spokojnie – niebieski certyfikat MSC gwarantuje, że ryba, którą kupują pochodzi ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk.

Ty również możesz wybierać świadomie! Regularnie odwiedzaj stronę internetową www.msc.org/pl i szukaj w sklepach produktów rybnych i owoców morza z niebieskim certyfikatem MSC na opakowaniu!  Dlaczego warto? Obejrzyj krótką animację.

Niebieski certyfikat MSC to korzyści dla wszystkich!

Zalety dla poszczególnych stron:

Certyfikat MSC - Zalety dla poszczególnych stron