Warsztaty z zakresu systemów certyfikacji produktów rybnych

Fundacja WWF Polska w ramach projektu ,,Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz  i oceanów” finansowanego ze środków pochodzących z Islandii, Lichtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG organizuje serię warsztatów z zakresu systemów certyfikacji produktów rybnych.

Systemy certyfikacji produktów rybnych pozwalają konsumentom na wybór produktów, które pozyskane i przetworzone zostały w sposób spełniających określone wymogi np. z zakresu ekologii czy ochrony środowiska. Certyfikaty takie jak m.in. MSC czy Friend of the Sea gwarantują, że dane produkty rybne wyprodukowane zostały z ryb lub owoców morza pochodzących ze stad zarządzanych w sposób odpowiedzialny – tj. w sposób który gwarantuje odbudowę zasobów oraz ogranicza do minimum negatywny wpływ działalności połowowej na środowisko.

Pierwszym niezbędnym elementem systemów certyfikacji jest certyfikacja danej floty poławiającej na danym łowisku. Etap ten ma za zadanie zweryfikować, czy połowy prowadzone są w sposób odpowiedzialny i gwarantują zachowanie różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Kolejne elementy to standard dla podmiotów w łańcuchu dostaw. Standard ten może występować w różnych wersjach w zależności od podmiotu podlegającemu certyfikacji (np. wersja dla firm, wersja dla podmiotów bezpośrednio obsługujących klienta takich jak restauracje, hotele, sklepy rybne itp.)
Różne wersje standardów mają gwarantować spełnienie wymaganych prawem zasad identyfikowalności w całym łańcuchu dostaw – od kutra po talerz, a także przyczyniają się do skuteczniejszej ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Dzięki pełnemu wdrożeniu i przestrzeganiu zasad identyfikowalności, konsument może być pewny, że wybrana przez niego ryba lub owoce morza rzeczywiście pochodzą z danego łowiska.

Celem czterech jednodniowych warsztatów jest przekazanie informacji na temat istniejących programów certyfikacji, przedstawienie najnowszych standardów oraz zasad, które należy spełnić aby przystąpić do procesu certyfikacji, co powinno przełożyć się na wzrost ilości certyfikowanych produktów na rynku, a tym samym wpłynąć pozytywnie na ochronę różnorodności biologicznej mórz i oceanów.

Ze względu na różne wersję standardów certyfikacji, warsztaty zostały podzielone na dwie grupy:

1. Dwa warsztaty dla podmiotów bezpośrednio obsługujących klienta (CFO), dla firm sprzedających bezpośrednio do odbiorców końcowych, takich jak restauracje, stołówki, sklepy rybne i stoiska z rybą w sieciach handlowych:

• 29 marca 2016 roku, Hotel Nadmorski, Gdynia
  • 7 kwietnia 2016 roku, Hotel Ibis Warszawa Centrum

ZAPROSZENIE (wariant dla sprzedawców i restauracji)

AGENDA (wariant dla sprzedawców i restauracji)

FORMULARZ ZGL (wariant dla sprzedawców i restauracji)

2. Dwa warsztaty dla podmiotów branży przetwórstwa:

• 30 marca 2016 roku, Hotel Nadmorski, Gdynia
  • 8 kwietnia 2016 roku, Hotel Ibis Warszawa Centrum

FORMULARZ ZGL (wariant dla przetwórców)

ZAPROSZENIE (wariant dla przetwórców)

AGENDA (wariant dla przetwórców)

Udział w Warsztatach należy potwierdzić do dnia 18 marca 2016 roku poprzez wypełnienie formularza zgłoszeniowego stanowiącego załącznik do zaproszenia i przesyłając go na adres mailowy: warsztatywwf@gmail.com.

Regulamin warsztatów

Regulamin uczestnictwa w Warsztatach z zakresu systemów certyfikacji produktów rybnych