Karp w panko z żółtym curry

Składniki:
1 filet z karpia
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki tartej bułki lub panko
500ml oleju roślinnego
Kilka różyczek brokuła
1 marchewka młoda
mix kolorowych papryk
4 pomidorki koktajlowe
Ryż jaśminowy
mały pęczek kolendry świeżej, dymka
prażony sezam
Na pastę curry:
1 biała cebula  lub 2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżka ziarna kolendry
1 łyżka ziarna kminu
1 łyżka kurkumy
szczypta cynamonu
2 cm świeżego imbiru
Sos sojowy
Sos rybny
Trawa cytrynowa
Liście kaffiru (opcjonalnie)
kilka kropel oleju sezamowego
pieprz
2 łyżki cukru trzcinowego
Mleko kokosowe

 

Wykonanie:
Przygotuj pastę curry

1. Upraż suche przyprawy i utrzyj w moździerzu.
2. Posiekaj szalotki i czosnek.
3. Obierz i posiekaj imbir i trawę cytrynową.
4. Zmiksuj wszystko w blenderze na pastę i dodaj mleko kokosowe.
Spraw rybę
1.Oczyść i wyfiletuj karpia
Przygotuj panierkę
1. Z trzech rodzajów mąki i wody przygotuj panierkę.
2. Obtocz kawałki karpia w panierce i w panko.
3. Usmaż w głębokim oleju.
Przygotuj danie
1. Przygotuj warzywa i usmaż na patelni.
2. Dodaj sos curry
3. Skomponuj wszystkie składniki na talerzu. Ryż podaj w miseczce obok.
4. Posyp prażonym sezamem.

Sprawdź jak to robi nasz kucharz: https://www.youtube.com/watch?v=KD15CsovPGc

Smacznego!