Makrela w papilotach z jabłkami, porami i musztardą

Składniki:
2 makrele
1 cytryna
2 jabłka
1 por
100g masła
4 łyżeczki musztardy
4 łyżeczki oleju tłoczonego na zimno
4 łyżki tłustej śmietanki
1 pęczek lubczyku
1 pęczek pietruszki
sól
pieprz
papier do pieczenia
makrela_przepisy

makrela

Wykonanie:

1. Makrelę wyfiletuj (instruktarz jak wyfiletować rybę znajdziesz tutaj)
2. Jabłka obierz i pokrój w ósemki lub cieniej
3. Pora pokrój w grube talarki
4. Lubczyk posiekaj
5. Zetrzyj trochę skórki z cytryny i wyciśnij sok.
6. Na patelni rozgrzej masło. Usmaż jabłka.
7. Z pergaminu wytnij kwadraty i posmaruj miodem, sklarowanym masłem lub olejem.
8. Na każdym kwadracie ułóż jabłka, rybę, posmaruj musztardą i skrop olejem, sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem, posyp lubczykiem i natką pietruszki.
9. Zamknij szczelnie papiloty i ułóż na blaszce.
10. Upiecz w temp 200 stopni ok. 10 min.
11. Na pozostałym maśle usmaż kawałki pora i podduś w śmietance.

Wyłóż rybę na deskę i podawaj z duszonymi porami.

Zobacz jak to robi nasz kucharz: https://www.youtube.com/watch?v=-rZwfATbTmo

Smacznego!!