Plamiak wg. przepisu włoskiego rybaka

Składniki:
Filet z plamiaka  ze skórą (lub innej białej ryby z zielonego światła poradnik WWF Jaka ryba na obiad?)
1-2 filety anchovies z oznaczenieniem MSC
6 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
½ cytryny
2 ziemniaki
4 oliwki
1 łyżeczka kaparów
kilka pomidorków cherry
kilka listków selera naciowego
pęczek natki pietruszki
woda
sól
pieprz

Wykonanie:
Przygotuj składniki

1. Wyfiletuj rybę
2. Potnij filet w ładne duże kawałki, przypraw
2. Pokrój ziemniaki i czosnek w płatki
3. Pokrój oliwki w talarki
4. Posiekaj natkę pietruszki
5. Pokrój pomidory
6. Przygotuj cytrynę
7. Posiekaj nać selera
Przygotuj danie
1. Oliwę podgrzej na patelni
2. Podsmaż czosnek, kapary i oliwki
3. Podsmaż rybę od strony skóry i obróć
4. Zalej wodą (małą ilością)
5. W wodzie układaj pozostałe składniki w kolejności:
plastry pomidorów
płatki ziemniaków
seler
cytryna
natka pietruszki
6. Wyjmij rybę a wywar pogotuj jeszcze kilka minut
7. Przełóż  danie na duży lub głęboki talerz

Zobacz jak to robi nasz kucharz: https://www.youtube.com/watch?v=ehu58VOlQGE

Smacznego!