Sprawdź skąd pochodzi twoja ryba

© naturepl.com / Toby Roxburgh / WWF-Canon

Zreformowana Wspólna Polityka Rybołówstwa nakłada na producentów obowiązek szerszego informowania konsumentów o pochodzeniu i sposobie połowu ryb dostępnych w sprzedaży.
Nowe przepisy weszły w życie 13 grudnia 2014 roku. Od tego momentu, wybierając produkt rybny, na opakowaniu lub bezpośrednio u sprzedawcy, znajdziesz informacje o nazwie handlowej i łacińskiej danego gatunku, łowisku, z którego dana ryba pochodzi oraz sposobie, w jaki została ona złowiona.
W celu ułatwienia wyboru, te same informacje umieściliśmy przy niektórych gatunkach ryb w naszym poradniku. Zwróć na nie szczególną uwagę. Dany gatunek ryby może występować w różnych morzach świata (tak zwanych stadach) i może być łowiony różnymi metodami. Niektóre z nich, jak np. trałowanie denne, niszczą cenne siedliska denne przez co negatywnie wpływają na bioróżnorodność mórz i oceanów. Ale ta sama ryba może być łowiona inną, przyjazną środowisku metodą, np. za pomocą pułapek i znajdować się na zielonym świetle.

Pamiętaj: zwracaj szczególną uwagę na to, w jaki sposób i z jakiego łowiska pochodzi kupowana przez Ciebie ryba.