Zielone, żółte i czerwone…

Poradnik konsumenta

Wybierając gatunki oznaczone światłem zielonym oraz te z  certyfikatem MSC mamy pewność, że pochodzą one z bezpiecznych połowów, które nie zagrażają przetrwaniu gatunków. Dzięki temu, że są dobrze zarządzane mamy pewność, że ryby te nie znikną ze sklepów. Gwarantuje to także bezpieczną przyszłość całej branży związanej z połowami i przetwórstwem ryb.

Ryby i owoce morza oznaczone kolorem żółtym nie są bezpośrednio zagrożone wyginięciem, ale ich połowy lub hodowla szkodzą środowisku. Dlatego też powinniśmy ograniczyć ich spożycie. Nie należy natomiast w ogóle kupować gatunków oznaczonych kolorem czerwonym. Grozi im całkowite wyginięcie, a ich połowy poważnie szkodzą środowisku.

Tuńczyk błękitnopłetwy ze względu na przełowienie jest bliski wyginięcia. Przepisy dotyczące ochrony tego gatunku nie zostały do dziś wprowadzone.  (© naturepl.com /David Fleetham / WWF)
Tuńczyk błękitnopłetwy ze względu na przełowienie jest bliski wyginięcia. Przepisy dotyczące ochrony tego gatunku nie zostały do dziś wprowadzone. (© naturepl.com /David Fleetham / WWF)