Sandacz

Sander lucioperca

Światło ZIELONE - Najlepszy wybór!

hodowlany: Niemcy, Dania, Holandia

FAO 05: wody śródlądowe (Polska, Rosja, Kazachstan, Turcja); FAO 27: M. Bałtyckie wszystkie narzędzia połowowe

Sandacz jest cenionym przez konsumentów gatunkiem ryb. Preferuje mętne, żyzne zbiorniki, ale można go też spotkać w głębokich wodach.

Sandacz to drapieżnik o bardzo dobrym wzroku, dostosowanym do słabej widoczności w mętnych wodach, w których żyje. Ryby te mogą osiągać bardzo duże wymiary – ponad 1 metr długości i 15 kg wagi, choć takie sztuki to rzadkość. Sandacz ważący 4 – 5 kg uznawany jest za dobrą zdobycz.

WYSTĘPOWANIE
Słodkie wody śródlądowe i słonawe zalewy wybrzeży Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Zachodnią granicę jego występowania stanowi rzeka Łaba. W Polsce środkowe i dolne brzegi rzek, słonawe zatoki i zalewy przymorskie oraz jeziora położone na północy kraju. Sandacze są także hodowane w sztucznych stawach.

STAN
Brak jest wystarczających danych naukowych dotyczących stanu populacji sandacza w przybrzeżnych wodach Bałtyku oraz w zbiornikach słodkowodnych.