Sardela europejska/ Anchois

Engraulis encrasicolus

Obszar połowu / miejsce hodowli Narzędzia połowowe

Światło ZIELONE - Najlepszy wybór!

FAO 27: Zatoka Biskajska okrężnice

Światło ŻÓŁTE - Zastanów się!

FAO 34: Maroko, Mauretania okrężnice, trał pelagiczny
FAO 37: M. Śródziemne FAO 87: Peru, Chile okrężnice

Światło CZERWONE - NIE KUPUJ!

FAO 37: M. Śródziemne, M. Czarne trał pelagiczny

Sardela europejska, znana głównie ,jako przetworzony produkt pod nazwą anchois, to niewielka, dorastająca do 15 cm ryba, występująca w otwartych wodach. Sardele latem przemieszczają się ku wybrzeżom, często migrując także do zbiorników z wodą słonawą. Każda samica może złożyć nawet 20 000 jaj, z których po około 4 dniach wylęgają się małe larwy.

WYSTĘPOWANIE
Sardela europejska występuje w otwartych wodach wschodniego Atlantyku – od Norwegii po południowe krańce Afryki. Można ją spotkać zarówno w Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym, jak i u wybrzeży Maroka, Hiszpanii czy Portugalii.

STAN
Stado sardeli występujące w Zatoce Biskajskiej jest stabilne, a połowy prowadzone są na poziomie gwarantującym odbudowę populacji każdego roku. Stado występujące u wybrzeży Maroka jest w pełni eksploatowane, a dane naukowe nie dają pewności co do stabilności tej populacji.


Ilustracja: © Scandinavian Fishing Yearbook / WWF Powrót