Sardynka

Sardina pilchardus / Sardinella gibbosa

Obszar połowu / miejsce hodowli Narzędzia połowowe

Światło ŻÓŁTE - Zastanów się!

FAO 37: Grecja okrężnice
FAO 34: Maroko, Mauretania okrężnice

Światło CZERWONE - NIE KUPUJ!

FAO 27: wody Portugalii, Zatoka Biskajska okrężnice
FAO 34: Maroko, Mauretania włoki
FAO 57, 71: Tajlandia wszystkie narzędzia połowowe

Sardynka europejksa (Sardina pilchardus) oraz sardynela (Sardinella gibbosa) należą do rodzaju ryb śledziowatych z grupy sardynek. Oba gatunki mają duże znaczenie gospodarcze.

Sardynki i sardynele występują głównie w strefie przybrzeżnej, gdzie tworzą duże ławice w toni wodnej. W dzień przebywają na głębokościach około 100 metrów chroniąc się przed drapieżnikami. Nocą przemieszczają się w poszukiwaniu pokarmu ku powierzchni. Wczesnym latem tworzą bardzo liczne stada, które podążają na północ i ku wybrzeżom w poszukiwaniu pokarmu, którym jest plankton. Sardynki osiągają długość do 25, a sardynele do 40 cm.

Występowanie:

Sardynka europejska występuje w północno-wschodnim Oceanie Atlantyckim wzdłuż wybrzeży północnej i zachodniej Europy, Morzu Północnym, Morzu Śródziemnym, Morzu Marmara i Morzu Czarnym.

Sardynela występuje wzdłuż wszystkich szelfów oceanicznych, z wyjątkiem wschodniego Oceanu Spokojnego.


Ilustracja: © Scandinavian Fishing Yearbook / WWF Powrót