Śledź atlantycki

Clupea harengus

Światło ZIELONE - Najlepszy wybór!

M. Bałtyckie, Kattegat i Skagerrak, M. Północne, M. Barentsa, M. Norweskie, Islandia, Wyspy Owcze wszystkie narzędzia połowowe

Śledź występuje w bardzo wielu osobnych populacjach, które różnią się między sobą osiąganymi wymiarami, obszarem występowania oraz czasem przystąpienia do rozrodu.

Ławice śledzia osiągają największe na świecie rozmiary. W ciągu dnia śledź występuje przy dnie, aby uniknąć drapieżników. Nocą przebywa w pośrednich lub górnych warstwach wody gdzie żeruje. Śledź zamieszkujący środkową część Bałtyku to sałaka (Clupea harengus membran), czyli śledź bałtycki (odmiana śledzia oceanicznego). Jest zdecydowanie mniejsza, mniej tłusta i dojrzewa wcześniej od innych odmian śledzia oceanicznego.

WYSTĘPOWANIE
Śledź występuje w wodach oceanicznych i słonawych. Jest rybą często spotykaną w Bałtyku.

STAN
Stada śledzia bałtyckiego w centralnej części Bałtyku, w Zatoce Fińskiej i Botnickiej są stabilne. Przełowione są stada śledzia w zachodniej Szkocji i Irlandii.

CZY WIESZ, ŻE?

• Połowy śledzia w Norwegii w latach 60. i 70. były prowadzone tak intensywnie, że jego  populacja uległa załamaniu. Powrót do stabilnej liczebności zajął 20 lat. Populacja ta otrzymała certyfikat MSC.
  • Śledź z Morza Północnego  był aż tak przełowiony, że w  1977 roku jego połowy zostały wstrzymane. Odbudowa zasobów zajęła 10 lat.