Tuńczyk biały

Thunnus alalunga

Obszar połowu / miejsce hodowli Narzędzia połowowe

Światło ZIELONE - Najlepszy wybór!

FAO 71, 77, 81, 87 (Pn. i Płd. Pacyfik) haki ciągnione (trolling)

Światło CZERWONE - NIE KUPUJ!

FAO 71, 77, 81, 87 sznury haczykowe, takle
Atlantyk i Ocean Indyjski: FAO 21, 27, 31, 34, 37, 41, 47, 51, 57 wszystkie narzędzia połowowe

Wszystkie gatunki tuńczyków są popularne w handlu, a wiele populacji jest przełowionych. Podczas połowów tuńczyków często ma miejsce przyłów innych organizmów – w tym delfinów i żółwi morskich.

Największy złapany dotychczas osobnik tuńczyka miał 5 metrów długości i 900 kg wagi. Obecnie tak duże osobniki to rzadkość – głównie za sprawą intensywnych połowów. Za „okaz” uważa się obecnie tuńczyki mierzące „zaledwie” ok. 3 metrów i ważące ok. 300 kg.

WYSTĘPOWANIE
Głównie tropikalne akweny Atlantyku, Pacyfiku i mórz przyległych (np. Morza Śródziemnego), ale czasem też Morze Północne i Morze Barentsa.

STAN
Wiele gatunków tuńczyka znajduje się  pod ogromną presją i jest na skraju wyginięcia. Kupuj tuńczyki zgodnie z zaleceniami WWF, aby pomóc odbudować populacje przełowionych gatunków.

 


Ilustracja: © Scandinavian Fishing Yearbook / WWF Powrót