Tuńczyk żółtopłetwy

Thunnus albacares

Obszar połowu / miejsce hodowli Narzędzia połowowe

Światło ŻÓŁTE - Zastanów się!

Ocean Indyjski: FAO 51, 57 wędy, liny
Ocean Spokojny: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 okrężnice

Światło CZERWONE - NIE KUPUJ!

Ocean Indyjski: FAO 51, 57) i Atlantyk (FAO 21, 27, 31, 34, 41, 47 okrężnice
wszystkie obszary sznury haczykowe, takle, sieci skrzelowe

Wszystkie gatunki tuńczyków są popularne w handlu, a wiele populacji jest przełowionych. Podczas połowów tuńczyków często ma miejsce przyłów innych organizmów – w tym delfinów i żółwi morskich.

Największy złapany dotychczas osobnik tuńczyka miał 5 metrów długości i 900 kg wagi. Obecnie tak duże osobniki to rzadkość – głównie za sprawą intensywnych połowów. Za „okaz” uważa się obecnie tuńczyki mierzące „zaledwie” ok. 3 metrów i ważące ok. 300 kg.

WYSTĘPOWANIE
Głównie tropikalne akweny Atlantyku, Pacyfiku i mórz przyległych (np. Morza Śródziemnego), ale czasem też Morze Północne i Morze Barentsa.

STAN
Wiele gatunków tuńczyka znajduje się  pod ogromną presją i jest na skraju wyginięcia. Kupuj tuńczyki zgodnie z zaleceniami WWF, aby pomóc odbudować populacje przełowionych gatunków.


Ilustracja: © Scandinavian Fishing Yearbook / WWF Powrót