Okoń europejski
Perca fluviatilis
- FAO 05: zachodnia Europahodowle w systemie RAS
- FAO 05: szwajcarskie i szwedzkie wody śródlądowesieci stawne skrzelowe
- FAO 27: szwedzkie i estońskie morskie wody terytorialnesieci stawne skrzelowe, żaki
- FAO 05: polskie wody śródlądowesieci stawne skrzelowe, żaki
- FAO 27: Morze Bałtyckie, wody Polski
Opis gatunku
Okoń zamieszkuje słodkie, płytkie i ciepłe wody Europy z wyjątkiem Półwyspu Iberyjskiego, Szkocji, zachodniej Skandynawii, południowych i środkowych Włoch i zachodniej części Bałkanów, a także Azję aż do rzeki Kołymy. Spotykany jest czasem w wodach słonawych np. W Morzu Bałtyckim. Osiąga nawet 60 cm długości i masę ciała do 4 kg. Młode okonie żywią się planktonem, później ikrą innych ryb (zwłaszcza karpiowatych). Dorosłe osobniki zjadają głównie ryby oraz większe bezkręgowce.
Stan zasobów
Całkowite połowy dzikich okoni europejskich wynoszą ok. 30 tys. ton rocznie.
Wg Czerwonej Listy Gatunków Zagrożonych Wyginięciem IUCN jest zaklasyfikowany jako gatunek najmniejszej troski (LC).