Działamy razem

i razem możemy dokonać zmian.

W globalnej gospodarce nasze codzienne wybory produktów rybnych mają ogromny wpływ na zasoby morza oraz na życie ludzi, także tych mieszkających w odległych rejonach świata. Przełowienie dla zaspokojenia rosnącego popytu jest ogromnym zagrożeniem, a rządy wraz z sektorem rybołówstwa starają się temu zapobiec. W międzyczasie, jako konsument, nie musisz rezygnować z jedzenia ryb. Możesz działać, wybierając produkty rybne pochodzące ze zrównoważonych połowów, które zostały złowione w sposób pozwalający ochronić zasoby ryb oraz ludzi zależnych od rybołówstwa.

Oto co możesz zrobić:

Zmieniaj

Ryby, podobnie jak inne zwierzęta kręgowe, odczuwają ból. Przetrzymywanie stłoczonych karpi w małej ilości wody, następnie transportowanie żywych ryb ze sklepu do domu, nawet jeśli są w wodzie, jest narażaniem ich na strach, stres i cierpienie. Transport zwierząt bezwzględnie wodnych bez wody jest torturowaniem ich. NIE KUPUJ żywych karpi. Przeczytaj stanowisko WWF

Nie jedz ryb młodocianych

Ryba poniżej pewnej wielkości nie może zostać uznana za dojrzałą, szczególnie jeśli nie miała jeszcze szansy przystąpić do rozmnażania: tarła. Zapytaj sprzedawcę czy kupujesz rybę odpowiedniej wielkości. Tak postępując, przyczyniasz się do wzbogacenia zasobów ryb w morzach.

Kupuj certyfikowane produkty rybne

Znaki MSC, ASC lub certyfikat produkcji ekologicznej widoczne na produktach rybnych, wskazują na pochodzenie ryb ze zrównoważonych połowów lub odpowiedzialnej hodowli.

Sprawdzaj oznakowania

Kupując ryby lub owoce morza zwróć uwagę na trzy rzeczy: jaki to gatunek, z jakiego obszaru połowowego pochodzi, jaką metodą został złowiony, bądź czy został wyhodowany. Te informacje powinny być dostępne na opakowaniu lub u sprzedawcy. Jeżeli te informacje nie są podane, zapytaj sprzedawcę. Jeżeli nie uzyskasz odpowiedzi, nie kupuj. W Unii Europejskiej masz prawo to wiedzieć.

Smakuj różnorodność

Zróżnicowanie konsumpcji produktów rybnych gwarantuje bardziej zrównoważony popyt na zasoby rybne. Bioróżnorodność wzmacnia ekosystemy. Różnorodne pożywienie jest atrakcyjne, a jednocześnie pomaga chronić morza i oceany!

Każda ryba ma swoją historię. Z tego poradnika dowiesz się wielu faktów i anegdot ukrytych pod talerzem, a także tego, jak wybierać produkty rybne. Utalentowani szefowie kuchni stworzyli dla Ciebie inspirujące przepisy na pyszne dania z ryb, pochodzących ze zrównoważonych zasobów. Dowiesz się też, które produkty rybne są polecane przez WWF. Więcej informacji i przydatne linki znajdziesz na stronie www.fishforward.eu