Działamy razem

i razem możemy dokonać zmian.

W globalnej gospodarce nasze codzienne wybory produktów rybnych mają ogromny wpływ na zasoby morza oraz na życie ludzi, także tych mieszkających w odległych rejonach świata. Przełowienie dla zaspokojenia rosnącego popytu jest ogromnym zagrożeniem, a rządy wraz z sektorem rybołówstwa starają się temu zapobiec. W międzyczasie, jako konsument, nie musisz rezygnować z jedzenia ryb. Możesz działać, wybierając produkty rybne pochodzące ze zrównoważonych połowów, które zostały złowione w sposób pozwalający ochronić zasoby ryb oraz ludzi zależnych od rybołówstwa.

Oto co możesz zrobić:

Kupuj certyfikowane produkty rybne

Szukaj znaków MSC, ASC lub certyfikatów produkcji żywności ekologicznej. Gwarantują one, że ryba została złowiona w sposób odpowiedzialny i pochodzi z certyfikowanego, zrównoważonego rybołówstwa lub akwakultury.

Nie jedz ryb młodocianych

Ryba poniżej pewnej wielkości nie może zostać uznana za dojrzałą, szczególnie jeśli nie miała jeszcze szansy wydać na świat potomstwa. Zapytaj sprzedawcę czy kupujesz rybę odpowiedniej wielkości. Tak postępując, przyczyniasz się do wzbogacenia zasobów ryb w morzach.

Sprawdzaj oznakowania

Kupując ryby lub owoce morza zwróć uwagę na trzy rzeczy: jaki to gatunek, z jakiego obszaru połowowego pochodzi, jaką metodą został złowiony, bądź czy został wyhodowany. Te informacje powinny być dostępne na opakowaniu lub u sprzedawcy. Jeżeli te informacje nie są podane, zapytaj sprzedawcę. Jeżeli nie uzyskasz odpowiedzi, nie kupuj. W Unii Europejskiej masz prawo to wiedzieć.

Smakuj różnorodność

Zróżnicowanie konsumpcji produktów rybnych gwarantuje bardziej zrównoważony popyt na zasoby rybne. Bioróżnorodność wzmacnia ekosystemy. Różnorodne pożywienie jest atrakcyjne, a jednocześnie pomaga chronić morza i oceany!

Każda ryba ma swoją historię. Z tego poradnika dowiesz się wielu faktów i anegdot ukrytych pod talerzem, a także tego, jak wybierać produkty rybne. Utalentowani szefowie kuchni stworzyli dla Ciebie inspirujące przepisy na pyszne dania z ryb, pochodzących ze zrównoważonych zasobów. Dowiesz się też, które produkty rybne są polecane przez WWF. Więcej informacji i przydatne linki znajdziesz na stronie www.fishforward.eu

Pin It on Pinterest