Nie-ryba po grecku
roślinna alternatywa tradycyjnej potrawy
4-5 osób 40 minut
Przygotowanie
Farsz
Marchewki dokładnie umyć szczotką do mycia warzyw. Pietruszki i selera umyć oraz obrać. Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Nalać do garnka trochę oleju, wrzucić wszystkie warzywa i podsmażyć, aż zmaleją. Następnie podlać niedużą ilością wody i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie.
Na koniec dodać koncentrat, doprawić do smaku pieprzem i solą, wcisnąć ok. pół cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny.
Przed podaniem wstawić na parę godzin do lodówki.
Nie-ryba
Seler umyć, obrać i pokroić w ok. 1cm grubości plastry.
W garnku zagotować osoloną wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Do gotującej się wody wrzucić plastry selera i gotować do miękkości.
Osuszone plastry posypujemy pieprzem, moczymy w „mleku” roślinnym, obtaczamy w mące i smażymy na złoto z obu stron.
Podanie
Ostudzone usmażone plastry selera układamy na półmisku i nakładamy schłodzony farsz.
Składniki
Farsz
3 marchewki
2 pietruszki
0,5 szt. selera
3 cebule
cytryna
mały koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
olej rzepakowy
Nie-ryba
1kg selera
3-4 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz
mąka
olej rzepakowy
„mleko” roślinne
Rybne opowieści
Dowiedz się więcej o chelonie grubowargim i innych historiach pod Twoim talerzem.