Filet z dorady
z krewetkami w kremie z kalarepy
by Uroš Štefelin
SLOVENIA
4 osoby 60 minut
Przygotowanie
Pokrój kalarepę i ziemniaki w drobną kostkę. Włóż do garnka z gorącą wodą i gotuj do miękkości (ok. 10-15 minut). Dopraw solą i pieprzem. Rozgnieć na gładką masę.
Filety dorady posyp tartym serem i orzechami laskowymi. Usmaż skórą do dołu. Ugotuj różowego ziemniaka i pokrój na małe kostki. Ugotuj groszek. Zblanszuj koper i zalej go sokiem pomarańczowym, cytrynowym i posyp białym pieprzem. Usmażony filet z dorady połóż na kremie z ziemniaków i kalarepy, następnie posyp kostkami z różowego ziemniaka i ugotowanym groszkiem.
Podsmaż krewetki tuż przed podaniem, następnie połóż po dwie krewetki na każdym filecie. Ozdób talerze koprem oraz polej olejem szczypiorkowym i sosem krewetkowym.
Składniki
2 filety dorady
4 krewetki
½ kalarepy
2 ziemniaki
1 różowy ziemniak
100g orzechów laskowych
100g tartego żółtego sera
30g grochu
100g kopru
sok z pomarańczy i cytryn
biały pieprz
olej szczypiorkowy
sos krewetkowy
Uroš Štefelin rozpoczął przygodę z gotowaniem, jako młody chłopiec. Doświadczenie zdobywał w Vila Bled w Słowenii oraz jako szef kuchni restauracji na zamku Bled.
W roku 2009, wraz z dobrze przygotowanym zespołem wskrzesił po 20 latach zamknięcia restaurację 1906 w hotelu Triglav.
W roku 2013 otworzył własną restaurację w Vila Podvin, która serwuje tradycyjną kuchnię słoweńską z osobistą nutką Štefelina na miarę XXI wieku.
Rybne opowieści
Dowiedz się więcej o doradzie i innych historiach pod Twoim talerzem.