Krewetki

Kerkénaise

Mounir El Aarem

TUNISIA

icon_person 6 osób     icon_person 2 godziny

Przygotowanie

Umyj krewetki pod bieżącą wodą i osusz je.
Wymieszaj 2 łyżeczki soku z limonki i oliwy w misce. Dodaj imbir i delikatnie wymieszaj. Dodaj krewetki do marynaty i odstaw na 2 godziny.

Odcedź krewetki, pozostawiając marynatę. Następnie smaż je na mocno rozgrzanej patelni przez 2 minuty.
Dodaj do krewetek pieprz, marynatę, pozostały sok z limonki oraz skórkę z cytryny.
Doprowadź do zagotowania i gotuj przez 30 sekund.

Posyp posiekaną pietruszką przed podaniem. Podaj z sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

Składniki

900g świeżych, średniej wielkości krewetek

30g świeżego imbiru pokrojonego w paski

3 łyżeczki oliwy

4 łyżeczki soku z limonki

skórka z cytryny

posiekana natka pietruszki

świeżo zmielony pieprz

środkowa część sałaty

10 pomidorków koktajlowych

Mounir El Aarem jest tunezyjskim szefem kuchni i dyrektorem prestiżowej restauracji Le Baroque w Tunisie. Jest także przewodniczącym delegacji krajowej w Narodowej Akademii Gotowania.

Rybne opowieści

Dowiedz się więcej o krewetkach i innych historiach pod Twoim talerzem.