Dorsz

duma Portugalii

W Portugalii nazywają mnie bacalhau. Solony dorsz jest bardzo popularnym daniem w całym kraju. Portugalczycy przyrządzają mnie w ten sposób od 1497 roku, kiedy po raz pierwszy dotarli do Ameryki Północnej. Solony dorsz był rozwiązaniem poważnego problemu długich wypraw morskich, jakim było przechowywanie jedzenia.

Gadus morhua

cod

icon_fishCzym się żywię

Jestem drapieżnikiem. Poluję głównie na inne mniejsze ryby, a także na głowonogi czy też skorupiaki. Im jestem większy, tym częściej zdarza mi się również polować na młode dorsze.

icon_globalSkąd pochodzę

Północny Atlantyk

icon_left_rightWielkość dorosłej ryby

Około 100cm

 

icon_hand_fish_size2

icon_helpCo możesz zrobić

Upewnij się, że mam certyfikat MSC.

Pomysł jak gotować

Nie-ryba po grecku

roślinna alternatywa tradycyjnej potrawy

WWF Polska