Confit z dorsza

z suszonymi pomidorami i morelami

Vitor Sobral

Portugal

icon_person 10 osób     icon_person 60 minut

Przygotowanie

Połóż dorsza w naczyniu do pieczenia, pokrop oliwą, dopraw suszonymi pomidorami, morelami, czosnkiem, zielonym pieprzem, solą i rozmarynem.

Przykryj i piecz w rozgrzanym piekarniku, aż do upieczenia ryby.

W międzyczasie przygotuj puree z ziemniaków. W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i pory. Dodaj pokrojone ziemniaki, bullion z kurczaka i mleko. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. 
Dopraw solą i pieprzem. Ugnieć w celu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Pokrój szpinak i dodaj do puree. Serwuj dorsza na porcji puree ziemniaczanego, polej sosem. Smacznego!

Składniki

Ryba:

2,5kg filetów z dorsza
50g pokrojonych suszonych pomidorów
50g pokrojonych suszonych moreli
50g zielonych oliwek
25g siekanego czosnku
5g zielonego pieprzu
oliwa extra virgin
sól morska
gałązka rozmarynu

Puree ziemniaczane:

1,5kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
20g posiekanego czosnku
200g posiekanej cebuli
300g szpinaku
150g posiekanych porów
200ml bulionu z kurczaka
1l mleka
oliwa extra virgin
sól morska

 

W Portugalii Vitor Sobral jest szefem kuchni uznanym za odkrywcę rodzimej kuchni. Jest laureatem wielu nagród i mistrzem stosowania klasycznych przypraw i aromatów w innowacyjny sposób. Pracował w wielu znanych restauracjach i był konsultantem wielu uznanych marek portugalskich. Obecnie, jest właścicielem dwóch restauracji w Lizbonie: Tasca da Esquina i Cervejaria da Esquina.

Rybne opowieści

Dowiedz się więcej o dorszu i innych historiach pod Twoim talerzem.

Pin It on Pinterest

Share This