Filet z dorady

z krewetkami w kremie z kalarepy

by Uroš Štefelin

SLOVENIA

icon_person 4 osoby     icon_person 60 minut

Przygotowanie

Pokrój kalarepę i ziemniaki w drobną kostkę. Włóż do garnka z gorącą wodą i gotuj do miękkości (ok. 10-15 minut). Dopraw solą i pieprzem. Rozgnieć na gładką masę.

Filety dorady posyp tartym serem i orzechami laskowymi. Usmaż skórą do dołu. Ugotuj różowego ziemniaka i pokrój na małe kostki. Ugotuj groszek. Zblanszuj koper i zalej go sokiem pomarańczowym, cytrynowym i posyp białym pieprzem. Usmażony filet z dorady połóż na kremie z ziemniaków i kalarepy, następnie posyp kostkami z różowego ziemniaka i ugotowanym groszkiem.

Podsmaż krewetki tuż przed podaniem, następnie połóż po dwie krewetki na każdym filecie. Ozdób talerze koprem oraz polej olejem szczypiorkowym i sosem krewetkowym.

Składniki

2 filety dorady

4 krewetki

½ kalarepy

2 ziemniaki

1 różowy ziemniak

100g orzechów laskowych

100g tartego żółtego sera

30g grochu

100g kopru

sok z pomarańczy i cytryn

biały pieprz

olej szczypiorkowy

sos krewetkowy

Uroš Štefelin rozpoczął przygodę z gotowaniem, jako młody chłopiec. Doświadczenie zdobywał w Vila Bled w Słowenii oraz jako szef kuchni restauracji na zamku Bled.
W roku 2009, wraz z dobrze przygotowanym zespołem wskrzesił po 20 latach zamknięcia restaurację 1906 w hotelu Triglav.
W roku 2013 otworzył własną restaurację w Vila Podvin, która serwuje tradycyjną kuchnię słoweńską z osobistą nutką Štefelina na miarę XXI wieku.

Rybne opowieści

Dowiedz się więcej o doradzie i innych historiach pod Twoim talerzem.