Ostrobok
w kminku z marchewką
Ángel León
Hiszpania
4 osoby 45 minut
Przygotowanie
Wyfiletuj ostroboka. Usuń ości i twardą, zewnętrzną warstwę skóry. Posyp filety solą gruboziarnistą i zostaw na 8 minut. Następnie opłucz je i wysusz.
W moździerzu utłucz czosnek, sól i kminek. Dodaj wszystkie płynne składniki, w kolejności podanej po prawej stronie. Na końcu dodaj oliwę i ubij trzepaczką.
Włóż filety z ostroboka do torebki próżniowej razem z marynatą i trzymaj w chłodnym miejscu przez 48 godzin.
Wyjmij filety i pokrój je na paski o szerokości 2 cm. Użyj jedynie środkowej części fileta.
Włóż natkę marchewki do wody z lodem.
Część marchewki potnij w cienkie plasterki i zwiń je.
Pozostałą marchewkę pokrój w kostkę, zblanszuj i włóż do zimnej zalewy.
Ułóż filety z ostroboka na talerzach. Rozwiń pasek marchewki i połóż na każdym filecie. Dodaj kostkę marchewki posypaną kminkiem. Osusz natkę, zanurz w oliwie, posyp mieszanką wasabi i nasion sezamu i udekoruj nią talerze.
Składniki
Ostrobok
6 ostroboków
Sól gruboziarnista
Marynata
1 łyżeczka soli
½ ząbka czosnku
kminek
50g octu z sherry
100g octu jabłkowego
50g Antique Manzanilla Sherry
50g sosu sojowego
50g oliwy extra virgin
500g przecieru z marchewek
75g zmielonych nasion kminku
Do dekoracji
marchewki z natką
sezam z wasabi
Ángel León urodził się w Sewillii. Znany jest, jako Chef of the Sea (szef kuchni morza). Przyznano mu dwie gwiazdki Michelina. Uważany za pioniera w łączeniu pomysłowych kreacji kulinarnych, zaskakujących morskich smaków z produktami pochodzącymi wyłącznie z morza, jak na przykład plankton lub peklowane owoce morza. Po długich latach pracy dla innych, w 2007 roku otworzył własną restaurację Aponiente, w Puerto de Santa Maria, w Andaluzji. Jego życie zawsze łączyło się z morzem. W roku 2004, we współpracy z Uniwersytetem Cádiz, zaprojektował urządzenie pod nazwą Clarimax pozwalające na eliminację tłuszczu przy użyciu fitra z wodorostów, jednocześnie zachowując czystość smaku.
Rybne opowieści
Dowiedz się więcej o ostroboku pospolitym i innych historiach pod Twoim talerzem.