Ostrobok

Hiszpania

icon_person 4 osoby     icon_person 45 minut

Przygotowanie

Wyfiletuj ostroboka. Usuń ości i twardą, zewnętrzną warstwę skóry. Posyp filety solą gruboziarnistą i zostaw na 8 minut. Następnie opłucz je i wysusz.

W moździerzu utłucz czosnek, sól i kminek. Dodaj wszystkie płynne składniki, w kolejności podanej po prawej stronie. Na końcu dodaj oliwę i ubij trzepaczką.

Włóż filety z ostroboka do torebki próżniowej razem z marynatą i trzymaj w chłodnym miejscu przez 48 godzin.

Wyjmij filety i pokrój je na paski o szerokości 2 cm. Użyj jedynie środkowej części fileta.

Włóż natkę marchewki do wody z lodem.

Część marchewki potnij w cienkie plasterki i zwiń je.

Pozostałą marchewkę pokrój w kostkę, zblanszuj i włóż do zimnej zalewy.

Ułóż filety z ostroboka na talerzach. Rozwiń pasek marchewki i połóż na każdym filecie. Dodaj kostkę marchewki posypaną kminkiem. Osusz natkę, zanurz w oliwie, posyp mieszanką wasabi i nasion sezamu i udekoruj nią talerze.

Składniki

Ostrobok

6 ostroboków

Sól gruboziarnista

Marynata

1 łyżeczka soli

½ ząbka czosnku

kminek

50g octu z sherry

100g octu jabłkowego

50g Antique Manzanilla Sherry

50g sosu sojowego

50g oliwy extra virgin

500g przecieru z marchewek

75g zmielonych nasion kminku

Do dekoracji

marchewki z natką

sezam z wasabi

Ángel León urodził się w Sewillii. Znany jest, jako Chef of the Sea (szef kuchni morza). Przyznano mu dwie gwiazdki Michelina. Uważany za pioniera w łączeniu pomysłowych kreacji kulinarnych, zaskakujących morskich smaków z produktami pochodzącymi wyłącznie z morza, jak na przykład plankton lub peklowane owoce morza. Po długich latach pracy dla innych, w 2007 roku otworzył własną restaurację Aponiente, w Puerto de Santa Maria, w Andaluzji. Jego życie zawsze łączyło się z morzem. W roku 2004, we współpracy z Uniwersytetem Cádiz, zaprojektował urządzenie pod nazwą Clarimax pozwalające na eliminację tłuszczu przy użyciu fitra z wodorostów, jednocześnie zachowując czystość smaku.

Rybne opowieści

Dowiedz się więcej o ostroboku pospolitym i innych historiach pod Twoim talerzem.