Seleryba

warzywna alternatywa dla ryby

Marta Dymek

Jadłonomia

icon_person 4-5 osób     icon_person 60minut

Przygotowanie

Obierz seler, przekrój na pół i pokrój na 1 cm plastry. W dużym garnku zagotuj bulion razem z 2 arkuszami wodorostów nori, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kolendrą oraz sosem sojowym. Do gotującego się bulionu dodaj plastry selera i gotuj do momentu, aż będą bardzo miękkie, czyli około 15 – 20 minut.

Miękkie plastry selera wyjmij delikatnie i chwilę ostudź. W tym czasie pokrój arkusze nori na węższe paski, następnie naszykuj dwie miseczki, do jednej wlej trochę mleka, a do drugiej wsyp mąkę.

Każdy plaster selera oprósz solą i pieprzem, następnie owiń paskiem nori i mocz chwilę w mleku, dzięki temu wodorosty zmiękną i lepiej przylepią się do selera. Tak przygotowany plaster selera delikatnie zanurz w mące.

Na dużej patelni mocno rozgrzej olej i układaj gotowe plastry selera. Obsmaż z każdej strony przez około 2 – 3 minuty, podawaj z ziemniakami, surówką lub wigilijną kapustą.

Składniki

1 kg selera

2 litry bulionu warzywnego

2 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów

2 łyżki sosu sojowego

4 liście laurowe

2 ziela angielskie

1 łyżeczka ziaren kolendry

sól i czarny pieprz

oraz do smażenia: mleko roślinne lub woda, mąka pszenna lub ryżowa i olej roślinny

Przepis pochodzi z wegańskiego bloga Jadłonomia, prowadzonego przez Martę Dymek, polską kucharkę i autorkę książek kulinarnych. W swoich publikacjach promuje kuchnię roślinną pokazując jak w prosty i smaczny sposób gotować bez użycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Marta Dymek występuje również w telewizji, pisze artykuły do magazynów (nie tylko kulinarnych), jest także ambasadorką kampanii RoślinnieJemy promującej dietę roślinną.

Bardzo dziękujemy Marcie Dymek za zgodę na udostępnienie swojego przepisu w naszym internetowym Poradniku Rybnym!

Jeśli szukasz innych zdrowych i smacznych alternatyw dla ryb i owoców morza, wejdź na stronę Jadłonomia.

Rybne opowieści

Dowiedz się więcej o chelonie grubowargim i innych historiach pod Twoim talerzem.