Omułki
z chorizo i szafranem
Ana Grgić
CHORWACJA
2 osoby 45 minut
Przygotowanie
W dużm garnku, na średnim ogniu podsmaż pokrojone wcześniej w plasterki chorizo z oliwą, czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Mieszaj od czasu do czasu, aż chorizo będzie usmażone, następnie dodaj świeże, posiekane pomidory, szafran, tymianek, rozmaryn i bazylię.
Dodaj omułki i białe wino. Pozwól winu odparować. Dodaj, jeśli potrzeba, trochę bulionu rybnego i gotuj omułki aż do otwarcia.
Odrzuć wszystkie muszle, które nie otworzyły się. Dodaj skórkę cytryny. Podawaj natychmiast z chlebem. Będziesz jeść do ostatniego kęsa!
Składniki
1kg świeżych, oczyszczonych omułków
100g chorizo
szczypta szafranu
5 świeżych, posiekanych pomidorów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
świeża bazylia
2/3 szklanki oliwy
skórka z 1 cytryny
1 szklanka białego wina
sól morska (opcjonalnie)
Kiedy była małą dziewczynką, Ana uwielbiała odkrywać nowe dania i nowe składniki w kuchni swojej mamy. Ambitna natura Any pomogła jej poznać i doskonalić arkana wiedzy kulinarnej, a następnie zdobyć tytuł „Master Chef”. Ana pracowała u boku wielu najwybitniejszych szefów kuchni na świecie, a w roku 2012 zdobyła tytuł Chef de Cuisine (szefa kuchni) w najbardziej prestiżowym hotelu w Zagrzebiu The Esplanade. Stworzyła tam szereg dań dla wielu znamienitych gości hotelowych, takich jak książę Albert z Monako, David Beckham i Shakira.
Rybne opowieści
Dowiedz się więcej o omułkach i innych historiach pod Twoim talerzem.