Omułki

z chorizo i szafranem

Ana Grgić

CHORWACJA

icon_person 2 osoby    icon_person 45 minut

Przygotowanie

W dużm garnku, na średnim ogniu podsmaż pokrojone wcześniej w plasterki chorizo z oliwą, czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Mieszaj od czasu do czasu, aż chorizo będzie usmażone, następnie dodaj świeże, posiekane pomidory, szafran, tymianek, rozmaryn i bazylię.

Dodaj omułki i białe wino. Pozwól winu odparować. Dodaj, jeśli potrzeba, trochę bulionu rybnego i gotuj omułki aż do otwarcia.
Odrzuć wszystkie muszle, które nie otworzyły się. Dodaj skórkę cytryny. Podawaj natychmiast z chlebem. Będziesz jeść do ostatniego kęsa!

Składniki

1kg świeżych, oczyszczonych omułków

100g chorizo

szczypta szafranu

5 świeżych, posiekanych pomidorów

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka rozmarynu

świeża bazylia

2/3 szklanki oliwy

skórka z 1 cytryny

1 szklanka białego wina

sól morska (opcjonalnie)

Kiedy była małą dziewczynką, Ana uwielbiała odkrywać nowe dania i nowe składniki w kuchni swojej mamy. Ambitna natura Any pomogła jej poznać i doskonalić arkana wiedzy kulinarnej, a następnie zdobyć tytuł „Master Chef”. Ana pracowała u boku wielu najwybitniejszych szefów kuchni na świecie, a w roku 2012 zdobyła tytuł Chef de Cuisine (szefa kuchni) w najbardziej prestiżowym hotelu w Zagrzebiu The Esplanade. Stworzyła tam szereg dań dla wielu znamienitych gości hotelowych, takich jak książę Albert z Monako, David Beckham i Shakira.

Rybne opowieści

Dowiedz się więcej o omułkach i innych historiach pod Twoim talerzem.