Nie-ryba po grecku

roślinna alternatywa tradycyjnej potrawy

nie-ryba po grecku

icon_person 4-5 osób     icon_person 40 minut

Przygotowanie

Farsz

Marchewki dokładnie umyć szczotką do mycia warzyw. Pietruszki i selera umyć oraz obrać. Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Cebulę pokroić w półplasterki.

Nalać do garnka trochę oleju, wrzucić wszystkie warzywa i podsmażyć, aż zmaleją. Następnie podlać niedużą ilością wody i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie.

Na koniec dodać koncentrat, doprawić do smaku pieprzem i solą, wcisnąć ok. pół cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny.

Przed podaniem wstawić na parę godzin do lodówki.

 

Nie-ryba

Seler umyć, obrać i pokroić w ok. 1cm grubości plastry.

W garnku zagotować osoloną wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Do gotującej się wody wrzucić plastry selera i gotować do miękkości.

Osuszone plastry posypujemy pieprzem, moczymy w „mleku” roślinnym, obtaczamy w mące i smażymy na złoto z obu stron.

 

Podanie

Ostudzone usmażone plastry selera układamy na półmisku i nakładamy schłodzony farsz.

 

Składniki

Farsz

3 marchewki

2 pietruszki

0,5 szt. selera

3 cebule

cytryna

mały koncentrat pomidorowy

sól, pieprz

olej rzepakowy

 

Nie-ryba

1kg selera

3-4 liście laurowe

2 ziela angielskie

sól, pieprz

mąka

olej rzepakowy

„mleko” roślinne

Rybne opowieści

Dowiedz się więcej o chelonie grubowargim i innych historiach pod Twoim talerzem.