Panga
ze szpinakiem, komosą ryżową i cukinią
Geert van Soest
HOLANDIA
2 osoby 30 minut
Przygotowanie
Ugotuj komosę ryżową we wrzącej wodzie.
Potnij cukinię na długie paski. Posyp ją solą i pieprzem, posmaruj cienką warstwą oliwy i piecz 20 minut w uprzednio rozgrzanym piecyku.
Posyp pangę pieprzem i połóż plasterek masła na każdym filecie. Połóż pangę na cukinii, wyciśnij cytrynę na rybę i włóż do piekarnika. Piecz, aż ryba będzie gotowa.
W międzyczasie usmaż szynkę na patelni, bez oleju, a następnie potnij na wąskie paseczki.
Dodaj sok z cytryny do komosy ryżowej. Na talerzu ułóż szpinak, trochę komosy ryżowej, a następnie rybę z cukinią na wierzchu. Posyp wiórkami z szynki Serrano. Podawaj z kawałkami cytryny.
Składniki
2 cukinie
400g fileta pangi
garść szpinaku
100g komosy ryżowej
masło
3 cytryny
4 plasterki szynki Serrano
świeży koperek
sól i pieprz
oliwa
Geert jest słynnym holenderskim kucharzem. Jest również bardzo dobrym nauczycielem w branży hotelarskiej i gastronomicznej. Inspiruje wielu studentów do przygotowywania innowacyjnych potraw.
W latach 2014-2015, Geert został twarzą kampanii z pangą „Twoja codzienna ryba”, w której inspirował zarówno wietnamskich producentów, jak i europejskich konsumentów nadzwyczajnymi gotowymi przepisami na pangę.
Rybne opowieści
Dowiedz się więcej o pandze i innych historiach pod Twoim talerzem.