Krewetki
Kerkénaise
Mounir El Aarem
TUNISIA
6 osób 2 godziny
Przygotowanie
Umyj krewetki pod bieżącą wodą i osusz je.
Wymieszaj 2 łyżeczki soku z limonki i oliwy w misce. Dodaj imbir i delikatnie wymieszaj. Dodaj krewetki do marynaty i odstaw na 2 godziny.
Odcedź krewetki, pozostawiając marynatę. Następnie smaż je na mocno rozgrzanej patelni przez 2 minuty.
Dodaj do krewetek pieprz, marynatę, pozostały sok z limonki oraz skórkę z cytryny.
Doprowadź do zagotowania i gotuj przez 30 sekund.
Posyp posiekaną pietruszką przed podaniem. Podaj z sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
Składniki
900g świeżych, średniej wielkości krewetek
30g świeżego imbiru pokrojonego w paski
3 łyżeczki oliwy
4 łyżeczki soku z limonki
skórka z cytryny
posiekana natka pietruszki
świeżo zmielony pieprz
środkowa część sałaty
10 pomidorków koktajlowych
Mounir El Aarem jest tunezyjskim szefem kuchni i dyrektorem prestiżowej restauracji Le Baroque w Tunisie. Jest także przewodniczącym delegacji krajowej w Narodowej Akademii Gotowania.
Rybne opowieści
Dowiedz się więcej o krewetkach i innych historiach pod Twoim talerzem.