Boczniaki po kaszubsku
warzywna alternatywa dla ryby
Marta Dymek
Jadłonomia
4-6 osób 30 minut
Przygotowanie
Pokrój boczniaki w grube paski. Na dnie patelni rozgrzej sporą ilość oleju, dodaj boczniaki nie mieszaj. Zamieszaj dopiero po 1 – 2 minutach i usmaż na złoto, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.
Z patelni odlej nadmiar oleju, do smażenia cebuli wystarczy jedna łyżka. Cebulę pokrój w półksiężyce, a śliwki w paski. Włącz ogień pod patelnią, rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz śliwki. Smaż na niedużym ogniu przez 1 minutę.
Następnie dodaj do cebulki goździki, ziele angielskie, liście laurowe, ostrą paprykę, sól oraz pieprz i smaż wszystko na niedużym ogniu do czasu, aż cebulka zmięknie, czyli przez kolejne 2 – 3 minuty.
Do miękkiej cebuli dodaj wszystkie pozostałe składniki poza olejem lnianym i ogórkami. Zwiększ ogień pod patelnią, duś przez minutę, po czym dodaj usmażone boczniaki. Duś jeszcze 2 – 3 minuty i przełóż do plastikowego pojemnika.
Przestudź chwilę boczniaki. W tym czasie pokrój w drobną kostkę kiszonego ogórka i dodaj go do boczniaków razem z olejem lnianym. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj szczyptę soli lub więcej octu. Zjedz od razu lub odstaw do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia, z dobrym chlebem lub bez żadnych dodatków.
Porady:
- Do smażenia boczniaków użyjcie bardzo dużej patelni, o średnicy przynajmniej 35 cm. Jeśli nie macie tak dużej patelni usmażcie boczniaki na dwa razy.
- Sos ma być intensywnie słony i słodko – kwaśny, w końcu musi wystarczyć na pół kilograma boczniaków.
- Dobrze jest jednak dodawać ocet stopniowo – różne rodzaje octu mogą bardzo różnić się od siebie poziomem kwaśności, więc dobrze jest kierować się próbami i stopniowym dodawaniem.
Składniki
500 g boczniaków
olej do smażenia
2 cebule
6 suszonych śliwek
2 goździki
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczki soli
spora szczypta czarnego pieprzu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 – 3 łyżki octu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka gorczycy
1/4 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 szklanki wody
3 – 4 łyżki oleju lnianego
1 – 2 ogórki kiszone
sól
Przepis pochodzi z wegańskiego bloga Jadłonomia, prowadzonego przez Martę Dymek, polską kucharkę i autorkę książek kulinarnych. W swoich publikacjach promuje kuchnię roślinną pokazując jak w prosty i smaczny sposób gotować bez użycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Marta Dymek występuje również w telewizji, pisze artykuły do magazynów (nie tylko kulinarnych), jest także ambasadorką kampanii RoślinnieJemy promującej dietę roślinną.
Bardzo dziękujemy Marcie Dymek za zgodę na udostępnienie swojego przepisu w naszym internetowym Poradniku Rybnym!
Jeśli szukasz innych zdrowych i smacznych alternatyw dla ryb i owoców morza, wejdź na stronę Jadłonomia.
Rybne opowieści
Dowiedz się więcej o syganie i innych historiach pod Twoim talerzem.