Rolada szpinakowa z nie-łososiem
przepis na wegetariańską potrawę świąteczną
4-8 osób 70 minut
Przygotowanie
Ciasto
Siemię lniane zalać 3 łyżkami ciepłej wody. Po kilku minutach zrobi się kleik.
Świeży szpinak opłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Włożyć na dużą patelnię z dodatkiem oleju roślinnego, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Usmażyć.
Szpinak przełożyć do malaksera i zblendować. Dokładnie ostudzić.
Do ostudzonego szpinaku dodać kleik z siemienia lnianego i mąkę, wymieszać łyżką.
Aquafabę ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm posmarować olejem, wyłożyć papierem. Otrzymaną masę szpinakową wyłożyć do formy i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni dna.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piec przez ok. 10 minut.
Od razu po upieczeniu nie wyłączać piekarnika. Ciasto wyjąć, wyłożyć na czystą ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Ściereczkę z ciastem zwinąć w roladę i pozostawić do ostudzenia.
Nie-łosoś
Przy pomocy obieraczki marchewkę pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do miski.
Obierki dokładnie natrzeć olejem i połową łyżeczki wędzonej soli. Przełożyć do szczelnego naczynia żaroodpornego i piec 15 minut.
Przygotować marynatę. Do miseczki wlać łyżkę wrzątku i dodać półtora łyżeczki wędzonej soli, 2 łyżki magii, ocet jabłkowy, olej lniany, ziarna kolendry i kapary.
Upieczone marchewki zalać marynatą, wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Serek
Serek wymieszać z chrzanem i posiekanym koperkiem.
Podanie
Rozłożyć ciasto i posmarować serkiem. Wzdłuż jednego boku wyłożyć marynowaną marchewkę. Całość zawinąć roladkę i pokroić na plastry o grubości 1 cm.
Składniki
Ciasto
250 g świeżego szpinaku
olej do smażenia
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1 łyżka mąki
2 łyżki siemienia lnianego
6 łyżeczek aquafaby (wody po cieciorce)
Nie-łosoś
500 g marchwi
0,5 + 1,5 łyżeczki wędzonej soli
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki wrzątku
2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
2 łyżki maggi
półtora łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka ziaren kolendry
3 łyżeczki kaparów
Serek
250 g serka kanapkowego
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka chrzanu
Rybne opowieści
Dowiedz się więcej o chelonie grubowargim i innych historiach pod Twoim talerzem.