Rolada szpinakowa z nie-łososiem

przepis na wegetariańską potrawę świąteczną

icon_person 4-8 osób     icon_person 70 minut

Przygotowanie

Ciasto

Siemię lniane zalać 3 łyżkami ciepłej wody. Po kilku minutach zrobi się kleik.

Świeży szpinak opłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Włożyć na dużą patelnię z dodatkiem oleju roślinnego, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Usmażyć.

Szpinak przełożyć do malaksera i zblendować. Dokładnie ostudzić.

Do ostudzonego szpinaku dodać kleik z siemienia lnianego i mąkę, wymieszać łyżką.

Aquafabę ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.

Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm posmarować olejem, wyłożyć papierem. Otrzymaną masę szpinakową wyłożyć do formy i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni dna.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piec przez ok. 10 minut.

Od razu po upieczeniu nie wyłączać piekarnika. Ciasto wyjąć, wyłożyć na czystą ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Ściereczkę z ciastem zwinąć w roladę i pozostawić do ostudzenia.

 

Nie-łosoś

Przy pomocy obieraczki marchewkę pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do miski.

Obierki dokładnie natrzeć olejem i połową łyżeczki wędzonej soli. Przełożyć do szczelnego naczynia żaroodpornego i piec 15 minut.

Przygotować marynatę. Do miseczki wlać łyżkę wrzątku i dodać półtora łyżeczki wędzonej soli, 2 łyżki magii, ocet jabłkowy, olej lniany, ziarna kolendry i kapary.

Upieczone marchewki zalać marynatą, wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

 

Serek

Serek wymieszać z chrzanem i posiekanym koperkiem.

 

Podanie

Rozłożyć ciasto i posmarować serkiem. Wzdłuż jednego boku wyłożyć marynowaną marchewkę. Całość zawinąć roladkę i pokroić na plastry o grubości 1 cm.

Składniki

Ciasto

250 g świeżego szpinaku

olej do smażenia

1 ząbek czosnku

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz

1 łyżka mąki

2 łyżki siemienia lnianego

6 łyżeczek aquafaby (wody po cieciorce)

 

Nie-łosoś

500 g marchwi
0,5 + 1,5 łyżeczki wędzonej soli
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki wrzątku
2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
2 łyżki maggi
półtora łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka ziaren kolendry
3 łyżeczki kaparów

 

Serek

250 g serka kanapkowego

2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżeczka chrzanu

Rybne opowieści

Dowiedz się więcej o chelonie grubowargim i innych historiach pod Twoim talerzem.