Sardynki

w liściach winorośli

Elias Mamalakis

GRECJA

icon_person 6 osób     icon_person 40 minut

Przygotowanie

Zanurz liście winorośli w posolonej, gorącej wodzie na 3-4 minuty. Opłucz pod zimną, bieżącą wodą tak, aby zachowały zielony kolor. Rozłóż liście na papierowym ręczniku, żeby obeschły.

Oczyść sardynki, usuwając głowy i wnętrzności. Dopraw ryby szczyptą soli i odłóż na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody. Owiń sardynki w liście winorośli (jedna sardynka owinięta jednym liściem). Duże liście przetnij na pół.

Ułóż nadziewane liście w naczyniu do zapiekania. W tym samym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie upiecz nadziewane liście. Do sardynek w liściach podaj sałatkę grecką i wino Santorini.

Składniki

1kg świeżych sardynek

1 filiżanka oliwy

sól

300g miękkich liści winorośli

Elias Mamalakis jest redaktorem naczelnym greckiej edycji czasopisma Olive. Jest to jedno z najbardziej renomowanych czasopism gastronomicznych w Europie. Prowadzi również słynny program telewizyjny Boukia kai Sychorio (Takie pyszne), który był wybrany programem telewizyjnym roku 2006 w Cannes.

Elias jest bardzo aktywnym propagatorem zrównoważonych produktów rybnych. Jest współautorem książki na temat gatunków ryb spotkanych w Grecji. Wspiera również produkcję filmu dokumentalnego na temat problemu przełowienia.

Rybne opowieści

Dowiedz się więcej o sardynce i innych historiach pod Twoim talerzem.