Opis gatunku
Rak szlachetny prowadzi nocny tryb życia, żywi się częściami roślin i drobnymi bezkręgowcami. Pełni istotną rolę czyszcząc dno z rozkładających się resztek. Rak szlachetny był kiedyś bardzo popularnym gatunkiem raka w polskich wodach słodkich. Niestety jest to gatunek bardzo wrażliwy na zanieczyszczenia oraz wszelkie zmiany w środowisku. Dodatkowo w XIX wieku przywleczono z Ameryki Północnej dżumę raczą, chorobę, która uśmierciła dużą część populacji raka szlachetnego w Europie. Kolejnym czynnikiem, który wpłynął negatywnie na liczebność tego gatunku, była introdukcja raka pręgowanego, który zaczął wypierać raka szlachetnego ze środowiska.
Raki, w szczególności rak szlachetny, były spożywane w Europie kontynentalnej od średniowiecza
Wg Czerwonej Listy Gatunków Zagrożonych Wyginięciem IUCN rak szlachetny jest zaklasyfikowany jako gatunek narażony (VU), a jego populacja wykazuje trend spadkowy.
W całej Europie reintrodukcje są powszechnie stosowanymi metodami ochrony populacji raka szlachetnego.