Sum afrykański, Sum pospolity

Clarias gariepinus, Silurus glanis

    • FAO 05: Holandia
      tory wodne

      Wróć do listy

    Opis gatunku
    Sumy to duże, słodkowodne ryby dorastające nawet do 1,7 m długości. Mogą ważyć maksymalnie do 60 kg. Potrafią wychodzić na ląd w poszukiwaniu pokarmu lub by przemieszczać się pomiędzy zbiornikami wodnymi. Naturalne siedliska sumów to jeziora, rzeki, bagna lub obszary zalewowe, które tylko czasowo wysychają. Sumy są wszystkożerne. Mogą przebywać w bardzo dużych zagęszczeniach (do 300 kilogramów ryb na metr sześcienny!), co sprawia, że są gatunkiem preferowanym przez akwakulturę. Z punktu widzenia dobrostanu zwierząt, tak duże zagęszczenia są jednak niedopuszczalne i nie powinny być wspierane.

    Zużycie karmy i energii
    Wysokie koszty energii dla systemów recyrkulacji w akwakulturze suma, okrutne metody uboju i brak przejrzystych uregulowań w zakresie pochodzenia karmy charakteryzują hodowlę suma. Tylko w Holandii stosuje się metody uboju respektujące dobrostan ryb oraz karmę nie zawierającą genetycznie modyfikowanych składników. Podobne metody mają zostać wdrożone w Niemczech.

    Wpływ na środowisko
    Akwakultura prowadzona w zamkniętych systemach recyrkulacji jest przyjazna dla środowiska, pod warunkiem, że stosuje się działania prozdrowotne, skuteczne uzdatnianie wody i nowoczesną technologię. Hodowla prowadzona w stawach może mieć negatywny wpływ na środowisko z powodu wycieku ścieków. W skali globalnej produkuje się ponad 230 tys. ton tej ryby rocznie.

    Zarządzanie
    Akwakultura suma w Europie poczyniła postępy i obecnie prowadzona jest według ściśle określonych standardów. Wprowadzono wystarczające środki ochronne przeciwko epidemii i zanieczyszczeniu wody w otaczającym ekosystemie.