Karp

Cyprinus carpio

Fundacja WWF Polska jest przeciwna sprzedaży i kupowaniu żywych karpi i przysparzaniu im w ten sposób dodatkowego cierpienia przed śmiercią. Przeczytaj stanowisko WWF na temat sprzedaży żywych karpi

Opis gatunku
    Karp jest rybą słodkowodną, pochodzi z Azji i został sprowadzony do Europy przez Rzymian. Karpie są niewymagające i żyją w wodzie o niskiej zawartości tlenu. Mogą być hodowane w płytkich, mulistych stawach gęsto porośniętych roślinnością wodną. Karp jest gatunkiem wszystkożernym. Preferuje pokarm zwierzęcy (bezkręgowce wodne, larwy, robaki, mięczaki, zooplankton), ale żywi się także roślinami i algami, jak również innymi organizmami dennymi.

Akwakultura
    Zużycie karmy i energii
    Hodowle karpia, w których stosuje się dodatkowe żywienie stosują produkty zbożowe jako paszę. Mączka rybna jest podawana w niewielkich ilościach i tylko przez krótki okres na wiosnę. Do wyhodowania 1 kg karpia potrzeba mniej niż 100 gramów dziko żyjących ryb w postaci mączki rybnej i oleju.

Wpływ hodowli na środowisko
    Hodowla prowadzona w zbiornikach podlega lepszej kontroli niż hodowle w obiegu otwartym. Hodowla karpia prowadzona jest w oparciu o naturalne możliwości natleniania wody. Nie dochodzi w nich do wypływu skażonych wód na zewnątrz. Problemy z chorobami, pasożytami i ich leczeniem są zminimalizowane i mają niewielki wpływ na okoliczne wody. Karpie wymagają niewielkich ilości paszy dodatkowej, lub wcale, tak, więc hodowla karpia nie przyczynia się do uszczuplania dzikich zasobów ryb. Natomiast hodowla karpia w stawach otwartych stwarza dodatkowe nisze ekologiczne dla słodkowodnych gatunków m.in. dla ptaków wodnych, czym pozytywnie wpływa na zachowanie różnorodności biologicznej.

Zarządzanie
    Regulacje w zakresie hodowli karpia w Europie są oceniane, jako dostatecznie skuteczne.