Okoń europejski

Perca fluviatilis

    • FAO 27: szwedzkie i estońskie morskie wody terytorialne
      sieci stawne skrzelowe, żaki
    • FAO 05: polskie wody śródlądowe
      sieci stawne skrzelowe, żaki
    • FAO 27: Morze Bałtyckie, wody Polski
      sieci stawne skrzelowe

      Wróć do listy

    Opis gatunku
    Okoń zamieszkuje słodkie, płytkie i ciepłe wody Europy z wyjątkiem Półwyspu Iberyjskiego, Szkocji, zachodniej Skandynawii, południowych i środkowych Włoch i zachodniej części Bałkanów, a także Azję aż do rzeki Kołymy. Spotykany jest czasem w wodach słonawych np. W Morzu Bałtyckim. Osiąga nawet 60 cm długości i masę ciała do 4 kg. Młode okonie żywią się planktonem, później ikrą innych ryb (zwłaszcza karpiowatych). Dorosłe osobniki zjadają głównie ryby oraz większe bezkręgowce.

    Stan zasobów
    Całkowite połowy dzikich okoni europejskich wynoszą ok. 30 tys. ton rocznie.
    Wg Czerwonej Listy Gatunków Zagrożonych Wyginięciem IUCN jest zaklasyfikowany jako gatunek najmniejszej troski (LC).