Morszczuk
alla chitarra
Lisa Casali
Włochy
4 osoby 35 minut
Przygotowanie
W blenderze zmiksuj chleb z 2 łyżeczkami oliwy, garścią natki pietruszki i bazylii oraz szczyptą soli. Miksuj aż do zmielenia, następnie podsmaż na patelni i odstaw.
Zieloną część pora drobno pokrój i podsmaż na patelni, dodając 2 łyżeczki oliwy.
Pokrój filety z morszczuka na średniej wielkości kostki, wymieszaj z porem, dodaj sól i chili. Dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż odparuje. Zetrzyj skórkę cytryny, wyciśnij miąższ, dodaj do ryby i odstaw z palnika.
Wrzuć makaron do dużego garnka z gotującą się wodą. Po ugotowaniu, dodaj makaron do przygotowanego sosu rybnego.
Gotuj, mieszając przez dwie minuty, a następnie wyłóż na talerze. Posyp okruszkami chleba i bazylią. Smacznego!
Składniki
500g makaronu spaghetti (lub inny makaron, który lubisz)
250g świeżych filetów morszczuka
natka pietruszki i bazylia
oliwa extra virgin
½ szklanki bialego wina
1 cytryna
100g zielonej części pora
1 kromka suchego chleba
szczypta chili
sól
Poza blogiem Ecocucina, poświęconym eko-przyjaznej kuchni, Lisa wydała kilka książek i została najlepszym autorem książek kucharskich we Włoszech w roku 2016. Jest prowadzącą i autorką programu poświęconemu gotowaniu Il mondo in un piatto (Świat na talerzu). Brała udział w szeregu wydarzeń mających na celu podniesienie świadomości na temat marnowaniu żywności.
Rybne opowieści
Dowiedz się więcej o morszczuku i innych historiach pod Twoim talerzem.