Morszczuk

alla chitarra

Lisa Casali

Włochy

icon_person 4 osoby     icon_person 35 minut

Przygotowanie

W blenderze zmiksuj chleb z 2 łyżeczkami oliwy, garścią natki pietruszki i bazylii oraz szczyptą soli. Miksuj aż do zmielenia, następnie podsmaż na patelni i odstaw.

Zieloną część pora drobno pokrój i podsmaż na patelni, dodając 2 łyżeczki oliwy.

Pokrój filety z morszczuka na średniej wielkości kostki, wymieszaj z porem, dodaj sól i chili. Dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż odparuje. Zetrzyj skórkę cytryny, wyciśnij miąższ, dodaj do ryby i odstaw z palnika.

 

Wrzuć makaron do dużego garnka z gotującą się wodą. Po ugotowaniu, dodaj makaron do przygotowanego sosu rybnego.

Gotuj, mieszając przez dwie minuty, a następnie wyłóż na talerze. Posyp okruszkami chleba i bazylią. Smacznego!

Składniki

500g makaronu spaghetti (lub inny makaron, który lubisz)

250g świeżych filetów morszczuka

natka pietruszki i bazylia

oliwa extra virgin

½ szklanki bialego wina

1 cytryna

100g zielonej części pora

1 kromka suchego chleba

szczypta chili

sól

Lisa Casali zajmuje się naukowo ochroną środowiska. Jest również ekspertem od zrównoważonej kuchni i pełną innowacyjnych pomysłów osobowością.
Poza blogiem Ecocucina, poświęconym eko-przyjaznej kuchni, Lisa wydała kilka książek i została najlepszym autorem książek kucharskich we Włoszech w roku 2016. Jest prowadzącą i autorką programu poświęconemu gotowaniu Il mondo in un piatto (Świat na talerzu). Brała udział w szeregu wydarzeń mających na celu podniesienie świadomości na temat marnowaniu żywności.

Rybne opowieści

Dowiedz się więcej o morszczuku i innych historiach pod Twoim talerzem.